Ahilik Haftası kutlamaları törenle başladı

Ahilik Haftası kutlamaları Urla’da açılış töreniyle başladı. Urla Belediyesi, Urla Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türk Kızılayı Urla Şube işbirliğiyle ilk kez gerçekleştirilen Ahilik Haftası Etkinliği Urla Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. 18.9.2018 21:27:12
Ahilik Haftası kutlamaları törenle başladı

Etkinliğe Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan, Urla Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Adıgüzel Demirel, Türk Kızılayı Urla Şube Başkanı Nurgül Saltık, Urla Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehtap Baydak, protokol üyeleri, Urla halkı ve çok sayıda esnaf katıldı.

Esnaf Toplumun Birleştirici Gücüdür

Bizler; “Esnaf Toplumun Birleştirici Gücüdür, Çimentosudur” görüşüne inanan bir neslin çocuklarıyız diyerek konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Yıllarca önemli mücadeleler veren Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin en zor günlerinde bile sabrı ve azmiyle aydınlığa çıkan yolu açan en önemli kesimlerden biridir esnafımız” ifadelerini kullandı.

Uyar konuşmasına şöyle devam etti; “Bizler esnaf ve sanatkarların ahilik kültürünü yalnızca geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak görmüyoruz, aynı zamanda ülkedeki değişim ve dönüşümü yaratacak bir felsefe olarak görüyoruz. Uzun yıllar esnaflık yapmış bir babanın çocuğu olarak, Ahilik öğretilerinin etkisinde kalmış bu kültürün ne denli önemli olduğunu kavramış biriyim. Toplumsal hayatımızın doğru biçimde yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak benim için de sonsuz bir gurur kaynağıdır. Toplumumuzun birleştirici gücü olarak kabul ettiğimiz esnafımızın ayakta kalması, varlığını sürdürmesi, küresel gelişmelere uyum sağlayabilmesi için yeni düzenlemelerin olması gerektiği inancındayım. Bizler elimizden geleni yapmaya, gerek Düzenlediğimiz festivallerle Urla’nın ekonomisine can suyu katmaya, gerek yapısal düzenlemelerle esnafımızın taleplerini karşılayarak sizlere destek olmaya devam edeceğiz.”

Esnaflarımızla kötü günlerin üstesinden gelinmiştir
Urla Kaymakamı Önder Can: “Bir yeri yurt etmek için sadece orayı ordularınızla fethetmek gerekmiyor. Orayı kendinize yurt kılmak için tarımıyla, esnafıyla, insanıyla bir millet yaratmanız gerekiyor. O yurt ne zaman kötü zamanlar geçirse milletçe, özellikle esnaflarımızla kötü günlerin üstesinden gelinmiştir. Esnafımızda Ahilik kültürü ile bunu başarmıştır. Onlara çok teşekkür ediyorum. Kapitalist bir dünyada, bütün zorluklara rağmen esnafımız bizim hayatımızı kurtarmaya devam ediyor. Bütün esnafımızın Ahilik Haftasını kutluyorum. İnşallah bu kültürümüz daima devam eder” şeklinde konuştu.

Esnafımıza sahip çıkmalıyız

Ahilik geçmişi hakkında bilgiler veren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, eski kültürlerin git gide azaldığını vurguladı. Mutlu, “Artık yetiştirilecek çırak, kalfa bulamıyoruz. Teknolojiyi maalesef iyi yönde kullanamıyoruz. Bin yılı aşkındır gelen Ahilik Kültürümüzü bu güzel etkinlikle yaşatmaya devam eden ve bunda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Urla’da bu kültürle yetişmiş çok esnafımız var. Hepsine sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. Esnafımıza sahip çıkmalıyız.
Onlar bizlerin değeridir” dedi.

Ahiliğin, Anadolu kültürünün önemli bir örgütlenmesi olduğunu vurgulayan Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan; “Ahilik kurallarını benimseyerek yaşadığımız yörenin ekonomisine, sosyal yaşamına, sanatına katkı sağlamak geliştirmek konusunda üzerimize düşenleri yapmak zorundayız” diye konuştu.
Türk Kızılayı Urla Şube Başkanı Nurgül Saltık; “İnsan onurunu koruyan, yardım ederken de insanı ezmeyen küçümsemeyen bir nesil yetiştirmek için bir aradayız. Tek bir sistemimiz var. O da insanların mutlu olması” dedi.

Ahilik Haftası Etkinliği kapsamında sünnet edilen çocukların hediyelerinin verilmesinin ardından Ahi Evran Kuşak Merasimi Urla esnaflarından aşçı İsmet Gecikmiş ve kalfası Galip Ersöz tarafından gerçekleşti.
Kuşak merasiminden sonra Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan Ahi Evran Çadır Müzesi protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi.

Urla Kaymakamı Önder Can’a, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’a ve Ahilik Haftası kutlamalarına katkıda bulunan protokol üyelerine plaket takdimini İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu yaptı.