“Barış için bir zeytin dalı yeter”

Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından geçen yıl ilk kez kutlanılan Dünya Zeytin Günü bu yılda Urla’nın Uzunkuyu Köyü’nde bulunan Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde kutlandı. 18.11.2017 18:55:08
“Barış için bir zeytin dalı yeter”

“Barış için bir Zeytin Dalı yeter” sloganıyla düzenlenen etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk, İlçe Belediye Başkanları, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, Belediye Meclis Üyeleri, Köstem Zeytinyağı Müzesi kurucusu Dr. Levent Köstem ve eşi Güler Köstem ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yüzyıllardır zeytine toprak, zeytinyağına işlik olmuş Urla’da ikincisi kutlanan Dünya Zeytin Günü’nün ardından Uzunkuyu Köyü’ne Dr. Levent Köstem tarafından yaptırılan Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin de açılışı gerçekleşti.

“TÜRKİYE KALKINACAKSA TARIMLA KALKINACAK”

Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; Türkiye’nin eğer kalkınacaksa tarımla kalkınacağını, büyüyecekse tarım potansiyelini kullanarak büyüyeceğini, sermaye yaratacaksa tarımla yaratacağının altını çizdi. Ülkemizin tarım potansiyeli çok fazla diyen Kocaoğlu; “Bunu el birliğiyle geliştirebilirsek, katma değer üretebilirsek hem kalkınacak sermayeyi bulacağız ve vatandaşımızın da refah düzeyini arttıracağız” dedi.

Kocaoğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“Ne yaparsanız yapın, ne kadar iyi yaparsanız yapın tanıtamıyorsanız ve belirli bir kaliteyi tutturamıyorsanız hiçbir şey olmaz. Biz İzmir’de iki senedir tanıtım yapıyoruz. Emin olun her şey o kadar değişti ki… Yani tanıtmak zorundayız. Fuarlar çok önemlidir. Türkiye’de ilk defa Zeytin ve Zeytinyağı Fuarı’nı biz yapıyoruz. Aklın ve bilimin rehberliğinde kontrolü de elden bırakmadan, ürünleri kaliteli kılmaya çalışmaya devam edeceğiz.”

Türkiye'nin, önemli üreticilerden olmasına rağmen zeytinyağı tüketiminde gerilerde yer aldığını, zeytin ağacı bulunmayan bazı ülkelerin tüketimde Türkiye'yi geride bıraktığını ve bu tür etkinliklerle ülkemizde zeytinin hakkettiği yeri bulacağını dile getiren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet; "Geçtiğimiz yıl Dünya Zeytin Günü’nü yine bu müzede kutladık. İlkini kutlamıştık, bugün ise ikincisini kutlamanın mutluluğu yaşıyoruz. Bu yıl etkinliğimizde ülkemizin ve dünyamızın çok ihtiyacı olan “Barış”ı tema olarak kullandık. Etkinlikte emeği geçen, bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim" şeklinde onuştu

Köstem Zeytinyağı Müzesi kurucusu Dr. Levent Köstem ve eşi Güler Köstem ise müzenin kuruluş hikayesini, müzeyi nelerden esinlenerek dizayn ettiğini anlattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk’un konuşmalarının ardından Tıp Uzmanı Dr. Ender Saraç, Kardiyolog Prof. Dr. Murat Gençbay, Araştırmacı yazar Sefa Taşkın ve TV Programcısı Coşkun Aral tarafından zeytin ve zeytinyağı hakkına bilgiler verildi.
Üretici stantları müzede kuruldu
Dünya Zeytin Günü dolayısıyla Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde gerçekleşen etkinlikte üreticiler müze içerisinde stantlar kurarak üretmiş oldukları ürünleri sattılar. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’da etkinliğin ardından üretici stantlarını gezerek üreticilerle sohbet edip, bol kazançlar diledi.